Colin Archer Memorial Race 2008

      Lauwersoog-Larvik

Start 12 juli 2008

Dit is één kant van het verhaal van onze deelname aan de

Colin Archer Memorial Race 2008 van Lauwersoog naar Larvik.

 

Hieronder volgt het letterlijke verslag uit ons journaal van het gebeurde.

 

"Rond 15.00 uur voelt Rob zich wat licht in het hoofd en gaat even binnen op de bank liggen rusten. Vreemd is al dat hij het niet voor elkaar krijgt het slingerzeiltje te bevestigen. Uiteindelijk doet Henny dat voor hem. Korte tijd later vraagt Winny een emmertje voor het geval dat Rob moet overgeven. Het lijkt echter niet op zeeziekte! Weer kort daarna komt Winny naar boven in de kuip met de mededeling dat het helemaal niet goed gaat met Rob. Hij tintelt over zijn hele lijf, voelt erg heet aan, heeft verschrikkelijke dorst maar kan zijn armen niet optillen om een flesje water te pakken. Als Rens hem vraagt om in zijn hand te knijpen zo hard hij kan, lukt dat niet tot nauwelijks. Er zit helemaal geen kracht achter.

We leggen hem in een zo comfortabel mogelijke positie en geven een klein slokje water. Het ziet er niet goed uit. Met natte lappen koelen we zijn voorhoofd en handen. De hitte gloeit er doorheen.

Rens besluit via Den Helder Rescue, Radio Medical op te roepen om advies te vragen. De verbinding komt snel tot stand met de dokter. Op basis van de beschreven symptomen en onze bestemming Larvik in Noorwegen adviseert hij om terug te keren. De KNRM zal worden gevraagd ons tegemoet te varen.

Korte tijd later verslechtert de situatie. Rob valt regelmatig weg in een soort bewusteloosheid en is niet wakker te krijgen of te houden. Wat kan een mens zich machteloos voelen. We nemen opnieuw contact op met Radio Medical. De dokter besluit nu ook een helicopter te alarmeren. Tijdens de perioden van bewustzijnsverlies controleren we doorlopend of Rob wel hartslag houdt. Er zijn twee mensen aan boord met kennis van reanimatie en een plan wat te doen wordt gemaakt voor het geval dat....

Regelmatig roept Den Helder Rescue ons op om te vragen naar de toestand van Rob en onze laatste positie, koers en vaart. Ze informeren ons ook over de laatste stand van zaken met betrekking tot de reddingboot en heli en de verwachte ETA.

Circa drie kwartier tot een uur na onze eerste melding zien we de Koning Willem 1 en de heli ter plaatse. Een dokter en verpleger worden vanuit de heli op de KW 1 overgezet. Wij worden, midden in de shipping lane, gevraagd 300 graden te gaan varen. Dit is recht in de wind maar ook recht in de vaarrichting van de lane. Daarna komt de reddingboot langszij om één voor één twee KNRM mensen, de twee medici en een viertal koffers en rugzak met medische uitrusting aan boord te zetten.

De golven zijn 1,5-2 meter hoog en de tube van de reddingboot is indrukwekkend groot en zwart. Ondanks het fantastisch manouvreren van de schipper van de KW 1 is schade aan o.a. de zeerailing niet te voorkomen bij deze golfslag.

We zoeken een koers waarop de boot zo min mogelijk beweegt zodat de dokter een infuus aan kan leggen. De dokter besluit dat Rob van boord moet en per heli naar het ziekenhuis moet worden vervoerd.

Onze boot is te klein ("had u geen grotere boot kunnen nemen") om Rob op een brancard te krijgen en van onze boot in de heli te hijsen. Hij moet dus eerst worden overgezet op de KW 1, dan op de brancard en vanaf hun dek in de heli worden gehesen. Alle mensen en uitrusting moeten dus terug naar de KW 1. Wederom komt deze meerdere keren langszij. Rob wordt uit de kajuit naar boven geholpen en de twee KNRM mensen "gooien" hem op de tube waar hij onmiddellijk wordt aangepakt. Nadat iedereen is overgestapt verwijdert de KW 1 zich en zien we brancard, uitrusting en heli-mensen worden opgehesen en daarna vertrekken.

De KW 1 komt nog even langs om te vragen of het goed gaat aan boord en verontschuldigt zich, geheel onnodig, voor de schade. Ze geeft vervolgens gas en gaat terug naar station.

Wij vervolgen onze weg terug naar Lauwersoog op motor en grootzeil. Het is nu ca 17.30 uur. Rond 19.00 uur krijgen we een telefoontje van Rob uit het ziekenhuis. Hij voelt zich inmiddels goed en wacht op de uitslag van de onderzoeken. Je ziet en voelt een stuk spanning bij ons allemaal wegvallen"

Uiteindelijk liggen we rond 23.30 uur weer afgemeerd in de vissershaven van Lauwersoog. Rob is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en arriveert bijna tegelijkertijd. Op zondag vertrekken onze opstappers naar huis. Op maandag gaan wij op weg naar thuishaven Medemblik.

Onze grote dank gaat uit naar Den Helder Rescue, Radio Medical, bemanning reddingboot Koning Willem 1, de helicopterbemanning van de Koninklijke Marine en Vuurtorenwachter Schiermonnikoog. Hun professionaliteit en zorg hebben diepe indruk op ons gemaakt.

Met ons bemanningslid gaat het gelukkig goed.

 

Rens en Winny Borsboom                                                                                        

Touch of Wind        

FOTOREPORTAGE MEDISCHE EVACUATIE

Colin Archer Memorial Race 2008

12-07-2008

  Met dank aan de Koninklijke Marine voor de foto's vanuit de lucht

      

Koning Willem 1 van Schiermonnikoog nadert

     

Wat zijn we klein!

  

Mensen en uitrusting worden overgezet

De grote zwarte tubes van de KW 1

Aankomst heli van de Koninklijke Marine

Overzetten medici op de KW 1

KW 1 met de medici van de heli aan boord

Overstappen redders van de KNRM

Overbrengen medische uitrusting 1

Overbrengen medische uitrusting 2

Heli medici en KNRM zijn aan boord

Koning Willem 1 blijft stand-by

Vier van deze koffers aan boord

De KNRM bemanning bij ons aan boord

Dokter buigt zich over patient

Marifooncontact met heli voor planning evacuatie

De spullen gaan weer terug

Net als de mensen

Rob wordt onder de oksels opgehesen in het gangboord

overgebracht op de Koning Willem 1

En naar de brancard ondersteund

De heli hijst iedereen weer omhoog en vertrekt naar het UMCG in Groningen

De KW 1 neemt afscheid

Vraagt of alles wel is aan boord en...

spuit er vervolgens vandoor, terug naar station

home